Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 24

Thread: Texas Freeze

  1. #1
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    Beaumont, CA
    Posts
    33

    Default Texas Freeze

    Well, it looks like the Texas freeze may have gotten me after all.
    Tried taking the Max out today and coolant temp kept rising an then smoke coming from engine. Got towed back to my dock and rand the engine diagnostics and got these 4 codes:

    ECT higher than expected stage 1
    CHT higher than expected stage 2
    EMWT1 higher than expected stage 1
    EMWT2 higher than expected stage 1

    Any idea what these all are?

    TIA
    2018 Moomba Max

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Henderson, NV
    Posts
    6,369

  3. #3
    Join Date
    May 2018
    Posts
    3,252

    Default

    Water intake plugged? Valve open?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    2021 Supra SA 400
    2018 Supra SA 400 (SOLD)
    Michigan

  4. #4
    Join Date
    Oct 2018
    Location
    Hockley, Tx
    Posts
    621

    Default

    Did you winterize it or have it done?

    Any water or coolant in the bilge?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    2019 Makai - Raptor 450

  5. #5
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    north texas
    Posts
    1,063

    Default

    How old is max? Impeller new?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    2017 Supra SA

  6. #6
    Join Date
    Aug 2017
    Posts
    1,373

    Default

    Was there any, well you know, water shooting out of anywhere?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  7. #7
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    Beaumont, CA
    Posts
    33

    Default

    So I haven't ever changed the impeller actually and now I'm thinking that may be all it is? Ordered a new one and going to open this one up tomorrow and see if hopefully that's it. No water shooting out when i start the engine so a crack is seeming less likely.
    2018 Moomba Max

  8. #8
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Knoxville TN
    Posts
    2,126

    Default

    Make sure you valve is open on the bottom of the boat. Dealers usually close this during winterization. Along with the ballast valves.

    Not sure if you have a flush-system, but you can see the water getting pumped into the boat.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    2018 Supra SL400

  9. #9
    Join Date
    Dec 2018
    Location
    Phoenix AZ
    Posts
    163

    Default

    Well if that impeller is the original one then it looks like itís pushing 4 years and either way should be replaced. Now if you discover the old one disintegrated then you should pull off the line going to the tranny cooler to clean out the rubber pieces. Now Iím not familiar with the closed loop systems and how they operate so take it FWIW. If you ever ran the boat on the trailer with no water this will kill a impeller in a matter of seconds. Try a fake a lake once you get the new one on to see if itís working. Hope this helps


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  10. #10
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    Beaumont, CA
    Posts
    33

    Default

    Thanks a lot for all the suggestions guys. Will be pulling the impeller and checking cooling system today. New impeller comes tomorrow. Boat is still on the lift at my house so will be able to just lower into the water to check thankfully.
    2018 Moomba Max

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •