Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 26

Thread: Raptor impeller

  1. #1
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    Ft Gibson Lake OK
    Posts
    158

    Default Raptor impeller

    So it was a very hot weekend. Pulling kids on a tube, notice CEL and got a code on the screen. Sure enough temps up to 190. Stopped and pulled my strainer, which was clear and free flowing water into the hose. Started back up it would drop back down to 170. Take back off starts climbing up again. So dropped the anchor to let everyone swim and cool down while I looked it over better. Looked at degas bottle which I remember being green but now is red. Freaked me out a bit as the only fluid thatís red is the trans and I couldnít remember on these boats if it was water cooled or antifreeze cooled. Hated to bug him but salesman couldnít remember exactly but thought it was green as well. Anyways left the anchor out for a while to let it all cool down before we limped back to the trailer. On way home salesman confirmed with service manager they use purple, close enough to red looking through a degas bottle and level was still correct. So pulled the impeller and found 3 fins backwards from the factory, keep in mind this is a 2020. Got 2 on order so hoping thatís all it was and will save me a trip to the shop. Iím shocked the fins made it that long being backwards. Most mercruiser pumps Iím use to would have ripped them off by now or flipped them. Guess Iíll find out this weekend.




    Sent from my iPhone using Tapatalk

  2. #2
    Join Date
    May 2018
    Posts
    2,343

    Default

    How many hours on your current impeller?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    2021 Supra SA 400
    2018 Supra SA 400 (SOLD)
    Michigan

  3. #3
    Join Date
    Aug 2020
    Location
    Middle Tennessee
    Posts
    160

    Default

    What's the direction of rotation?
    2020 Supra SA

  4. #4
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    Ft Gibson Lake OK
    Posts
    158

    Default

    Quote Originally Posted by larry_arizona View Post
    How many hours on your current impeller?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    I think weíre at 30hr tops.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  5. #5
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    Ft Gibson Lake OK
    Posts
    158

    Default

    Quote Originally Posted by SONIC View Post
    What's the direction of rotation?
    I didnít check to tell you the truth, just saw the 3 were wrong compared to the rest. It was a hot one getting back there to get it out when we got home, holds a ton of heat. Iíll have to double check before popping the new one in.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. #6
    Join Date
    May 2018
    Posts
    2,343

    Default

    30 hours is nothing, curious if you got a blockage somewhere?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    2021 Supra SA 400
    2018 Supra SA 400 (SOLD)
    Michigan

  7. #7
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    Ft Gibson Lake OK
    Posts
    158

    Default

    Quote Originally Posted by larry_arizona View Post
    30 hours is nothing, curious if you got a blockage somewhere?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    I know, far as the rubber condition its perfect minus my pry marks as it should be. We have the added on strainer that I checked while in the water and it flowed freely and the screen was clear. It would cool back down if at idle or slightly above quickly, so its getting water just not enough I guess especially as hot as it was Saturday while under load. So hoping right now a new impeller installed correctly will take care of and it and save me the drive/time back and forth for the shop as its easy to change out myself.

  8. #8

    Default

    Air bubble in the cooling system?

  9. #9
    Join Date
    Aug 2015
    Location
    Mn
    Posts
    522

    Default

    Weird. Hopefully that's the problem. Keep us updated. Question is why would that happen. That's a pretty obvious deformity, I don't think the assembler at the factory would have seen that impeller and not noticed it. And those should slide in and out fairly easy so its not a result of forcing it in. So, it must of happened after install. How?, that's really the question. I don't think any debris can get through the screen that could do this. Hopefully just a freak occurrence.
    2020 Supra SL 400
    2015 Moomba Mojo(Sold)
    2018 Yamaha Waverunner(Just to fool around)
    2018 F150 Lariat
    sport edition, 3.5lt ecoboost

  10. #10
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    Ft Gibson Lake OK
    Posts
    158

    Default

    Its an odd one I think or hope anyways. I was pretty shocked to have a new boat heat up without having a clogged strainer or intake hose. Impellers should be here Thursday, so we'll run it again this weekend, close to the dock anyways till I trust it again.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •