Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    North Carolina
    Posts
    40

    Default Knocking noise at idle 2015 Mondo

    Bought this boat at the end of last season. Only had a few outings last season. Didnt notice any unusual noises last year. First weekend out this weekend and noticed a knocking noise at idle. Didnt have alot of time to investigate since boat ramp was busy. Read about some people have issues with wakeplate rattling at idle? Any other ideas of what it maybe? Is there anyway to post a video which I took where you can hear the knocking, rattling, pinging noise? Engine is still under warranty but hopefully it's not a major issue.
    2015 Moomba Mondo Surf Edition
    WM 910 Rear sacs and 650 and 550 IBS
    WS 600 WATT Amp- 4 Tower Speakers
    KICKER 800 WATT Amp-Sub
    Ford Raptor 400 6.2 L
    Pro sport 12 Dual Batt Charger
    Acme Prop 14.5 x 14.25

    Winston Salem
    North Carolina

  2. #2
    Join Date
    Feb 2018
    Location
    Central Bama
    Posts
    455

    Default

    You'll need to upload the video somewhere like YouTube, Vimeo, Facebook, etc and then link it here in order for us to see it. Have you tried holding the wake plate at idle to see if the noise stops?
    2019 Moomba Max
    2016 Yamaha AR192 - sold

  3. #3
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    North Carolina
    Posts
    40

    Default

    I didnt know about the wakeplate issue when I was on the lake. I will try that 1st thing next time out. Here is a video with the knocking sound. I know it's not the best way to diagnose, but maybe someone is familiar with the issue.

    Thanks in advance
    Watch "2015 Moomba Mondo knocking noise while at idle" on YouTube
    https://youtu.be/HhdtD_RotpM
    2015 Moomba Mondo Surf Edition
    WM 910 Rear sacs and 650 and 550 IBS
    WS 600 WATT Amp- 4 Tower Speakers
    KICKER 800 WATT Amp-Sub
    Ford Raptor 400 6.2 L
    Pro sport 12 Dual Batt Charger
    Acme Prop 14.5 x 14.25

    Winston Salem
    North Carolina

  4. #4
    Join Date
    Feb 2018
    Location
    Central Bama
    Posts
    455

    Default

    Are you talking about that random "click/tap" sound every few seconds or so? I counted 8 times I heard it and all seemed to be intermittent and not in a set rhythm. Was that video on the trailer or in the water?
    Last edited by haknslash; 05-05-2019 at 02:15 PM.
    2019 Moomba Max
    2016 Yamaha AR192 - sold

  5. #5
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    North Carolina
    Posts
    40

    Default

    Yes..I counted 8 clicks / taps as well. Definitely intermittent. That video was with the boat in the water at idle.
    2015 Moomba Mondo Surf Edition
    WM 910 Rear sacs and 650 and 550 IBS
    WS 600 WATT Amp- 4 Tower Speakers
    KICKER 800 WATT Amp-Sub
    Ford Raptor 400 6.2 L
    Pro sport 12 Dual Batt Charger
    Acme Prop 14.5 x 14.25

    Winston Salem
    North Carolina

  6. #6
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Thompson lake maine
    Posts
    109

    Default

    My 16 does that never seem to bother me it’s nothing major if it’s intermittent I’ve got over 200 hours on it

  7. #7
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    North Carolina
    Posts
    40

    Default

    I meant it's not a rhythmic noise, more random. I dont know if its intermittent or if its gonna happen everytime at idle. Need to troubleshoot next time out. ie wakeplate, in gear, different speeds,
    2015 Moomba Mondo Surf Edition
    WM 910 Rear sacs and 650 and 550 IBS
    WS 600 WATT Amp- 4 Tower Speakers
    KICKER 800 WATT Amp-Sub
    Ford Raptor 400 6.2 L
    Pro sport 12 Dual Batt Charger
    Acme Prop 14.5 x 14.25

    Winston Salem
    North Carolina

  8. #8
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    North Carolina
    Posts
    40

    Default

    I just talked to local dealer and he thinks it is part of the exhaust tapping on metal box in the back of the engine. He has seen 3 so far this season. He said it doesnt happen until the engine warms up and the pipe loosens and sags to tap on the metal box. He fixed the last one with a rubber hose and zip ties. He said the 1 he just fixed must have been doing it for some time because the paint was rubbing off black metal box. Gonna look this weekend at mine and will update.

  9. #9
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    North Carolina
    Posts
    40

    Default

    Pic from above

  10. #10
    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    1

    Default

    Here is photo from dealer.

    Sent from my SM-G930P using Tapatalk

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •