Results 1 to 7 of 7
  1. #1

    Default Throttle issue, can idle forward and back but can't give it any throttle?

    Is this a throttle position sensor? 2008 moomba xlv 5.7 indmar assault mpi 340 with perfect pass. I can idle forward and backs give it throttle and nothing happens. Check engine light on also.
    2008 Moomba Mobius XLV

  2. #2
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Commerce Lake, MI
    Posts
    1,046

    Default

    Sounds like it, but the CEL is probably identifying the fault


    Sent from my iPad using Tapatalk
    2017 Moomba Craz

  3. #3

    Default

    How do I check the cel?
    2008 Moomba Mobius XLV

  4. #4

    Default

    Mine would do this intermittently. Would work fine for a while after shutting off and restarting then but would go into forced idle sometimes. Turned out to be the throttle position sensor. New throttle body fixed the problem. Inboard online had the best price by far. Great customer service too.

    Sent from my SM-G930V using Tapatalk
    2007 Mobius LSV

    Tow Vehicle 2003 F250 6.0 PSD

  5. #5

    Default

    Quote Originally Posted by chawkphil View Post
    Mine would do this intermittently. Would work fine for a while after shutting off and restarting then but would go into forced idle sometimes. Turned out to be the throttle position sensor. New throttle body fixed the problem. Inboard online had the best price by far. Great customer service too.

    Sent from my SM-G930V using Tapatalk
    This is the first time it happened to me and I tried turning it on and off and also disconnecting the power about a dozen times during the day yesterday and it never did anything more then idle forward and back. Is this the part: SENSOR TPS MONOVALE & LS-1 ?
    2008 Moomba Mobius XLV

  6. #6
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Commerce Lake, MI
    Posts
    1,046

    Default

    Should be a removable piece on the throttle body.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    2017 Moomba Craz

  7. #7

    Default

    My tps was not serviceable separate from the throttle body but I have the assault 325, not the 340 so I'm not sure if it's different. I popped the plastic cover off the side of the throttle body but there was no way to service the sensor itself. I tried to find the email from indmar with the part number but it seems to have disappeared. I would get in touch with indmar and they can give you the correct part number. They were really helpful and directed me to inboard online who were also great to work with.

    I would make sure you check the cel first before throwing parts at it though! I had my dealer pull the codes for me. I was able to find symptom charts in the indmar service manuals I downloaded from bakes that helped with diagnosis.



    Sent from my SM-G930V using Tapatalk
    2007 Mobius LSV

    Tow Vehicle 2003 F250 6.0 PSD

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •